O nás

Zajímá Vás, kdo vlastně jsme a proč tohle všechno děláme? Zde Vám poskytnu takový letmý náhled do historie, který snad Vaše otázky zodpoví.

Myšlenky na založení vlastního občanského sdružení se poprvé začaly objevovat již v létě roku 2010 a to z důvodu upadající kvality i kvantity kulturních akcí v Olešnici a jejím okolí. V této době však naše myšlenky ještě neměly konkrétní podobu, té se jim dostalo až v létě roku 2011. Zásadní zlom nastal na XII. Městských pivních slavnostech v Olešnici, kdy David Mareček a Dominik Janča seděli u piva a museli konstatovat, že kvalita je nevalná, nabídka již několik let stejná a my bychom to určitě udělali úplně jinak. No a protože nemáme rádi toto tlachání u piva, kde se furt jen stěžuje a skutek utek, rozhodli jsme se nekecat a jednat. A tak padla památná věta, že příští rok se slavností také zúčastníme. Jak se řeklo, tak se také začalo jednat. Hned druhý den začal David Mareček zjišťovat, co vlastně to občanské sdružení je, jak to funguje a co je pro to potřeba udělat. Po hrubém prozkoumání různých webů a zákonu bylo zhruba jasno.

Během prvního červencového týdne byl sestaven přípravný výbor ve složení David Mareček, Dominik Janča a Martin Prášil, který pověřil Davida Marečka sepsáním stanov a podáním návrhu na registraci občanského sdružení. Jak jsme rozhodli tak se stalo a dne 11.července 2011 byl na Ministerstvo vnitra České Republiky zaslán návrh na registraci našeho sdružení. Za konkrétní den vzniku je pak považován 14.červenec 2011 , kdy bylo občanské sdružení řádně zaregistrováno u Ministerstva vnitra ČR.

Ještě téhož léta proběhla ustavující členská schůze , kdy do občanského sdružení, kromě zakladatelů vstoupili další členové a to Jan Mareček a Lukáš Včelík. Na této schůzi byly odsouhlaseny stanovy spolku a ustanovena rada spolku, na závěr proběhla také volba prvního předsedy a místopředsedy spolku. Prvním předsedou spolku byl zvolen David Mareček, místopředsedou pak Dominik Janča a jako jeho zástupce Martin Prášil. Rovněž byly odsouhlaseny plány do budoucna, které spočívaly v již úvodu zmiňované účasti na pivních slavnostech a kromě toho i uspořádání prvního čochu.

V prvním čtvrtletí roku 2012 byla uspořádána První valná hromada spolku, kde se naše řady značně rozšířily z 5 na 14 členů. Do spolku vstoupili: Marek Adamec, Šárka Horníčková, Monika Potočárová, Simona Dufková, Eva Graciasová, Michael Mistr, Tomáš Kozel, Jakub Horák a Michaela Sedláčková. Vzápětí proběhly první volby v novém složení, ve funkcích byli jednohlasně potvrzeni jak David Mareček jako předseda, tak i Dominik Janča jako místopředseda. Proběhlo seznámení nováčků se spolkem a došlo i na plánování naší první akce a to účast na XIII. městských pivních slavnostech. Zároveň s tím byl předseda pověřen jednáním s pivovary a domluvením vzájemné spolupráce. Následovně přišla řeč na trochu větší věc a to uspořádání naší první taneční zábavy.

Co se dělo a jak probíhala naše první sezóna se dozvíte v článku XXXX.

V říjnu 2012 se pak uskutečnila Druhá valná hromada, kde proběhlo zhodnocení sezóny a začaly se řešit plány na následující rok. Na program přišlo i téma uspořádání plesu a i přes počáteční nevoli bylo nakonec odhlasováno uspořádání tématického plesu, vzhledem k volným termínům se jako nejvhodnější zdál Valentýnský ples . Do diskuze přišlo i téma využití grantového systému města. V souvislosti s tím předseda s místopředsedou seznámili zúčastněné s jejich plánem na uspořádání zájezdu. Plán byl schválen a předseda spolku byl pověřen jednáním jak s cestovní kanceláří tak se zástupci města.

V lednu 2013 se spolek rozhodl zapojit se i do dalších oblastí kulturního vyžití v Olešnici a prostřednictvím svého předsedy podal 2 své žádosti o dotace z Grantového systému města Olešnice.

Únor 2013 byl pro spolek zlomový hned z několika důvodů. Začátkem února David Mareček po několika týdenním komunikaci s úřady a studování zákonů podal na živnostenském úřadě v Brně žádost o živnostenské oprávnění. Této žádosti bylo vyhověno a aktivity spolku se tak mohli rozšířit do dalších oblastí. V tomto měsíci jsme také všichni prošli zkouškou ohněm, kdy jsme se, ač jsme o plesech a jejich organizaci v podstatě nic nevěděli, pustili do organizace našeho prvního plesu. Ples se nakonec nad míru vydařil a spolek si tak jasně vydobil místo mezi olešnickými spolky.

V dubnu 2013 přišla odpověď z Grantového systému města Olešnice. Spolku přátel piva se podařilo získat 1 ze 2 dotací. Dotaci na projekt „Vzkříšení olešnického kina“, který dle názvu měl jasný cíl obnovit zašlou slávu olešnického kina, které po jeho digitalizaci a nedlouhé době provozu bylo zrušeno. Sál a technika tak leželi ladem, což dle nás byla rozhodně škoda a hodlali jsme s tím i něco udělat. A tak se pod naší taktovkou v červnu 2013 po delší době opět otevřelo olešnické kino.

David Mareček
předseda spolku